5 snabba om Norge

Nu har vi ju bara vart här ett par dagar men vi tänkte dela med oss av lite tips i vilket fall, som kan vara nyttigt för den som också vill ha sin LIA utomlands och speciellt i Norge.

  1. Det är dyrt. Okej, det här visste vi redan men det är faktiskt snuskigt dyrt. Matkontot ökar betydligt jämfört med den lilla studentbudgeten man har hemma i Sverige. Vår lösning har varit att vi båda släpade på 45 kg tunga resväskor fyllda hälften med kläder och hälften med mat (haha). Så kan man handla enbart det nödvändigaste när man väl är här.
  2. Trots att det är dyrt så är det ett stort plus att kollektivtrafiken har 40% rabatt på ett månadskort som gäller i hela Oslo, om du är student. Alltså, hur underbart är inte det? Prisa Gud! Det här är något som Värmlandstrafik verkligen borde ta efter…
  3. Det var ganska lätt att få tag på boende faktiskt. Now a days så gör ju Facebook halva jobbet, tack vare alla dessa Svenskar i Oslo-grupperna. Om man funderar på att ha sin LIA I eller II här, så måste man vara förberedd på att kunna lägga ut en ganska stor summa pengar på deposition. Det är väldigt vanligt att många kräver 3 månaders deposition och om du är ute efter ett eget rum så får man förvänta sig att det går på minst 4500-6000:-/månaden, om du inte vill hamna i ett partykollektiv med 10 andra. (Tro oss, vi var och besökte ett, och vi sprang därifrån). Själva så bor vi i en lägenhet tillsammans med en annan svensk tjej. Vi får se hur mycket vi kommer gå varandra på nerverna då vi kommer dela säng ihop de kommande tre månaderna… Haha.
  4. Alla är väldigt trevliga. Jag (Liza) hittar ju ingenstans i Oslo jämfört med Linnea, som tidigare bott här och hittar exakt överallt. Så när jag ska åka någonstans själv så är Google Maps my best friend. Men inte ens när det hjälper (visar sig att jag är en horrible kartläsare) så har jag frågat närmsta person om hjälp och alla här är SÅ trevliga. Båda våra praktikplatser är fruktansvärt fina och välkomnande mot oss. Det känns helt klart värt att ha flyttat hit under dessa månader.
  5. Gemensam lunch på jobbet. Tummen upp för detta! Båda våra praktikplatser bjuder på lunch varje dag. Dock får våra svenska magar vänja om sig lite då norrmän äter så kallad smörebröd till lunch; alltså mackor. Men så lyxigt och samtidigt mysigt när man ändå får en gemensam lunch. GRATIS dessutom. Glädjerop!

Nåväl. Lite tips och bra-att-veta-saker för den som kanske vill till Oslo. Innan helgen har vi tänkt att visa hur det ser ut på våra praktikplatser. Hare gôtt!

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s